Simpele en complexe koolhydraten, wat is het verschil voor je lichaam?
Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Je darmen veranderen deze koolhydraten in glucose, en uiteindelijk herkent je lichaam alleen dit glucose molecuul. Toch zijn koolhydraten grofweg in twee soorten te verdelen: simpele en complexe koolhydraten (ook wel ‘snelle’ en ‘langzame’ genoemd).
Zijn alle koolhydraten hetzelfde?
Simpele koolhydraten worden snel opgenomen in je bloed, waardoor je hoge pieken in je bloedsuiker krijgt. Dit kan zorgen voor een boost van je energielevel. Maar na de boost kan je bloedsuiker ook weer snel dalen, waardoor je je slaperig of minder geconcentreerd zal voelen.
Complexe koolhydraten worden door je lichaam trager verteerd dan simpele koolhydraten. Het voordeel hiervan is dat de energie die je lichaam uithaalt ook geleidelijker wordt afgegeven. Hierdoor heb je minder last van pieken in je bloedsuiker en zal je energieleven dus constant blijven.
*Hoewel fruit, melk en kwark worden gezien als simpele koolhydraten, zorgt hun lage glycemische index (= de snelheid waarmee die voeding jouw bloedsuiker laat stijgen) er voor dat de bloedsuikerspiegel toch niet snel zal stijgen.
Simpele koolhydraten hoef je dus absoluut niet te vermijden aangezien deze ook aanwezig zijn in fruit, kwark en melk, maar ons advies is wel om het overgrote deel van je koolhydraatinname uit het rijtje van de complexe koolhydraten te halen.
Heb je hier nog meer vragen over? Dan kan je ons altijd een berichtje sturen. Onze personal trainers helpen je graag!
Op Instagram delen we dagelijks verschillende tips over voeding, training en een gezonde lifestyle. Je vind ons account hier.