Blog & Events

Vier tips tegen de risico’s van stilzitten

We bewegen tegenwoordig veel minder dan vroeger. Ons werk heeft zich verplaatst naar een kantoor waar we vaak langdurig achter een computer zitten, en thuis ontspannen we het liefst op de bank. Dat stilzitten niet gezond is, weet iedereen. Maar dat er ook ernstige gezondheidsricio’s kleven aan langdurige inactiviteit is misschien minder bekend. In deze blog geven we tips om ze te voorkomen.

Gezondheidsrisico's:

Hart- en vaatziekten

Een inactieve lifestyle kan leiden tot ophoping van cholesterol in de bloedvaten en een verhoogde bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat 20% van alle hersen- en hartinfarcten te wijten zijn aan een inactieve leefstijl. Door regelmatig te bewegen wordt de pompfunctie van het hart gestimuleerd, worden hoge cholesterolgehaltes verminderd en neemt de gezondheid van je hart en bloedvaten toe.

Voer de volgende oefeningen uit als je merkt dat je te lang zit:

  • Opstaan en weer zitten op je stoel zonder je handen te gebruiken
  • Aanspannen van je bilspier: probeer zo hard mogelijk je billen samen te knijpen voor 5 sec en ontspan dan weer. Herhaal deze oefeningen een paar keer en je zal merken dat je lichaam weer wakker wordt en je weer meer energie zal krijgen!
  • Maak in je werkpauze een wandeling, en eet je broodje onderweg of later achter je bureau.

Aantasting van de wervelkolom

Door langdurig stilzitten kan de wervelkolom verstijven, treedt aantasting van de tussenwervelschijven op en kan dit op de lange termijn klachten en pijn veroorzaken. Met name mensen die een slechte zithouding hebben kunnen hier veel last van krijgen.

Botdichtheid neemt af

Botten hebben belasting nodig om op sterkte te blijven. Door beweging zorgt je lichaam er niet alleen voor dat je spieren sterker worden, maar ook heeft fysieke belasting positieve effecten op de gezondheid van je botten. Wil je de kans op botbreuken zo veel mogelijk minimaliseren, dan is het raadzaam om minstens 3 keer in de week een bodyweight workout te doen om het skelet gezond te houden.

Voer de volgende oefeningen uit als je merkt dat je te lang zit:

  • Trek je schouders op tot aan je oren, duw ze naar achteren en laat ze vervolgens ontspannen zakken. 
  • Draai je nek langzaam van links naar rechts en weer terug. Houd je bovenlijf stil en je schouders recht.
  • Buig je kin naar je borst en houd dertig seconden vast. Til je kin vervolgens omhoog de lucht in en houd dertig seconden vast. Houd bij deze oefening je rug recht en schouders ontspannen. 
  • Draai in zittende houding met je bovenlijf van links naar rechts en weer terug. Houd je rug recht, en je schouders ontspannen. Voer de oefening vervolgens staand uit, met je benen heupbreedte uit elkaar en je knieën ligt gebogen.

Sporten met een personal trainer in Amsterdam

Wil je meer tips of een persoonlijk trainings- en voedingsadvies op maat? Meld je dan aan voor een tryout van onze personal training of neem hier contact met ons op.

Other stories you might like

Hoe kan ik meer bewegen in mijn dagelijks leven?

ELLE oktober 2016