Blog & Events

Weerstand verhogen, hoe pak je dit aan?

Wat is je weerstand eigenlijk? En hoe kun je deze weerstand verhogen en optimaal houden?

Het lichaam is elke dag in gevecht om virussen, bacteriën en schimmels de baas te blijven, dit mechanisme staat ook wel bekend als je immuunsysteem. Hoe sterker je immuunsysteem, hoe hoger je weerstand is tegen aanvallen van bijvoorbeeld een virus. De witte bloedcellen in je lichaam kunnen de ziekteverwekkers die in het bloed terechtkomen doden, dus op het moment dat jij niet ziek wordt betekent dat eigenlijk dat je witte bloedcellen in topconditie zijn! Witte bloedcellen worden aangemaakt en opgeslagen in onder andere je lymfeweefsel. Je lymfeklieren kunnen dikker worden en opzwellen wanneer je weerstand laag is, hier hoef je je echter vaak geen zorgen om te maken. Dit is namelijk een handig trucje van je lichaam om er voor te zorgen dat een ontsteking zich niet verder verspreidt, en een teken dat er extra witte bloedcellen worden aangemaakt op jou zo snel mogelijk weer beter te maken.

Hoe kan ik mijn weerstand verhogen?

Een goede weerstand = een sterk immuunsysteem = minder snel vatbaar voor griep, verkoudheid en andere kwaaltjes. Vrij belangrijk dus! Met een gezonde levensstijl kan jij je weerstand verhogen of een kleine boost geven, iets waar je het hele jaar door plezier van zal beleven. Benieuw naar welke tips en tricks er zijn?

 

  • De eerste lijkt misschien een schot voor open goal, maar is misschien wel het belangrijkst: eet voldoende groentes en fruit en zorg dat je genoeg voedingsvezels binnenkrijgt. De essentiële vitaminen en mineralen houden je lijf in topconditie en de vezels zorgen voor gezonde darmen.

  • Blijf bewegen! Alleen al door matig intensief te bewegen, stijgt het aantal t-cellen en nk-cellen in je lichaam. Dat zijn de cellen die virussen aanpakken. Daarnaast worden door beweging de neurotransmitters in je hersenen geactiveerd. Je maakt dopamine aan, wat zorgt voor een goed gevoel en dus ook mentaal een betere weerstand.

  • Zoek ontspanning en voorkom stress. Stress zorgt er namelijk voor dat doorlaatbaarheid van de slijmvliezen hoger wordt, waardoor ziekteverwekkers makkelijker kunnen toeslaan.

  • Krijg voldoende vitamine D binnen door bijvoorbeeld het eten van vette vis, eieren of wanneer het zonnetje tevoorschijn komt naar buiten te gaan voor de versterking van het immuunsysteem. Schijnt de zon niet of ben je een veganist? Dan zijn supplementen natuurlijk ook een goed idee.

  • Probeer voldoende slaap te pakken (jaja, dat is dus echt wel 8 tot 10 (!) uur per nacht). Door voldoende te slapen herstelt je lichaam beter en kunnen eventuele ziekteverwekkers al worden bestreden.

  • Mocht je ondanks deze tips toch ziek worden? Neem dan de tijd om te herstellen. Slaap bij, doe rustig aan, ga een stukje wandelen in plaats van intensief trainen en ga pas weer aan het werk als je je echt weer helemaal beter voelt. Zorg er voor dat je energielevel weer helemaal op peil is en je weer bent aangesterkt; je lijf zal je dankbaar zijn!

Je weerstand verbeteren met een personal trainer

Wil je dit allemaal aanpakken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Onze personal trainers helpen je graag om stap voor stap naar een betere weerstand toe te werken.

Other stories you might like

Ervaring: Anne

10 tips for a good night’s rest in the summer heat