Blog & Events

Genieten van de feestdagen doe je zo!

Het is al weer december: de maand van gezelligheid, chocoladeletters, kerst-stollen, oliebollen en diners en borrels. December is niet voor niets de maand van de feestdagen – of moeten we zeggen “eetdagen”?! Tijdens deze periode komen we snel in de verleiding om meer te eten dan ons lichaam nodig heeft, en dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Vragen zoals “Hoe overleef ik de kerstdagen?” zijn daarom ook een beetje overdreven vinden wij, het belangrijkste is dat je moet genieten van de feestdagen! Maar ben je nou net lekker bezig met trainen, ga je de zon opzoeken in de wintermaanden en zit je korte broek nog net een beetje te strak of wil je graag de balas tussen gezond en genieten houden tijdens de feestdagen? Dan hebben wij 10 tricks voor je op een rijtje gezet die je daar bij kunnen helpen:

1. Weet wat je eet.

Vind de juiste verdeling in koolhydraten, vetten en eiwitten. Wij raden 50% groenten, 25% eiwitten (vlees/vis) en 25% koolhydraten aan. Groenten zijn van nature vezelrijk en zorgen voor een verzadigd gevoel.

2. Hoeveel schep je op?

Kijk naar de grootte van je bord voordat je opschept. Een groot bord zorgt er vaak voor dat je ook meer opschept (en dus ook meer eet). Schoteltjes it is dus, deze kerst!

3. Houd rekening met je geplande borrels en diners.

Heb je op vrijdag een kerstborrel op het werk met hapjes en alcohol of verheug je je al op je moeders rollade en chocolade taart? Dat snappen wij helemaal! Door in de dagen voorafgaand lager in je calorie-inname te zitten, kan je deze als het waren opsparen voor later in de week. Goede “maagvullers” (= producten die wel vullen maar weinig calorieën bevatten) zijn bijvoorbeeld meloen en komkommer.

4. Drink geen (of weinig) alcohol.

Een inkoppertje maar wel snel verdiend: drink geen of weinig alcohol. Alcohol bevat vooral calorieën zonder voedingswaardes en daarnaast is (te) veel drinken ook niet goed voor je lichaam en geest. Drie glazen rode wijn zijn al snel 360 calorieën en vijf biertjes gaat al richting de 600!

5. Weet precies wat je eet.

Ga je dineren bij vrienden of familie? Stel voor om zelf één of meerdere gerechten te verzorgen en zo weet je precies wat je eet!

6. Kies je moment en geniet.

Wil jij je uitleven tijdens het kerstontbijt, de brunch, de lunch, het diner of bij de borrel? Kies je moment geniet er van! Het heeft geen zin om je daarna schuldig te gaan voelen.

7. Eet mindful.

Ruik, proef en neem bescheiden hapjes. Probeer je bewust te zijn van wat je eet, kauw voldoende en probeer de kruiden en specerijen uit het eten te herkennen. Wat proef je allemaal?

8. Blijf bewegen

Tussen al die eetmomenten heeft het lichaam enorm veel behoefte aan beweging. Dit zorgt voor een betere vertering en het verhoogt natuurlijk ook je verbranding. Plan je beweging rond de feestdagen goed in van tevoren, spreek met je vrienden of familie af om een wandeling te maken, of kom gezellig bij ons trainen (ja ja, ook met Kerstmis gaat het gewoon door 😉 )!

9. Dam je sweet cravings in

Doe rustig aan met de pepernoten, oliebollen en desserts. In gezelschap zijn we al snel geneigd om meer te eten. Kies daarom iets waar je echt zin in hebt en beperk de portie grote. Één oliebol is prima, vier oliebollen is misschien weer een beetje te veel van het goede.

10. Geniet vooral

Je moet genieten van de feestdagen. Het zijn uiteindelijk ook maar een paar dagen waar het om gaat. Als je er voor zorgt dat je lekker blijft trainen en bewegen en je voeding “normaal” is rondom de feestdagen, dan is er eigenlijk maar weinig aan de hand! Het kan sowieso geen kwaad om even stil te staan bij wat je plannen zullen zijn voor het nieuwe jaar, dus maak een gezonde levensstijl hier meteen onderdeel van!

Heb je vragen omtrent de feestdagen met betrekking tot bewegen, eten en drinken? Laat het ons weten! Train je al bij B-One? Jouw hoofd personal trainer zal samen met jou nieuwe doelen voor het komende jaar stell

Other stories you might like

Tips for working from home

Havermout pannenkoekjes