Zeker in deze Corona-tijd zie je zo overal in elk park staan. Stopwatch om de nek, sportschoentjes aan en lekker hun cliënten tot het uiterste drijven. We hebben het hier uiteraard over personal trainers. Maar wat onderscheid nou een goede van een slechte personal trainer? Hoe herken je een slechte personal trainer?
Personal trainer is geen beschermde titel, iedereen kan er dus één zijn. Jij, ik en ook je buurjongen die al vier jaar naar de sportschool gaat en het wel weet. Ook kan je er elke naam aan geven die je maar wilt: High end, Health training boutique, of simpel weg “de beste”. Ook kan je elke claim maken die je maar wilt. “In slechts 2x 30 minuten per week in shape”, was het maar zo een feest. Als leek weet je niet of je echt een goede trainer hebt of niet. Daarom leggen wij jou in deze post uit aan de hand van een paar simpele kenmerken wat de goede personal trainer van jouw buurjongen onderscheid en hoe je een slechte personal trainer herkent.
Structuur in de trainingen
Elke week wat anders doen is misschien leuk voor de afwisseling, maar optimaal is het zeker niet. Om een goede trainingsprikkel aan je spieren te kunnen geven moet je eerst goed worden in een oefening, dit vereist herhaling. Het liefst twee keer per week een aantal weken lang. Zodra jouw lichaam deze herhaling herkent en de aansturing naar jouw spieren hierin optimaliseert begin je pas echt op spiervezelniveau te trainen. Let er dus op dat jouw trainer een duidelijk trainingsschema heeft.
Voeding
Training en voeding gaan hand in hand. Train je optimaal maar is je voeding een zooitje, dan blijven de resultaten ook uit. Zorg er dus voor dat je een trainer vindt die jou ook hier bij kan helpen.
Metingen
Meten is weten. Heel cliché maar toch echt de waarheid. Leuk als je een eens trainingsschema en voedingsplan volgt, maar boek je niet de gewenste resultaten, dan moet er toch echt iets veranderen.
Metingen
Meten is weten. Heel cliché maar toch echt de waarheid. Leuk als je een eens trainingsschema en voedingsplan volgt, maar boek je niet de gewenste resultaten, dan moet er toch echt iets veranderen.
Betrokkenheid
Het fijne van een personal trainer is het stukje “personal”. De betrokkenheid van een trainer kan een enorme stok achter de deur zijn. Daarnaast helpt een band met jouw trainer ook voor de nodige eerlijkheid en openheid. Durf je niet tegen hem te zeggen dat je gisteren toch een pizza besteld hebt in plaats van gezond te koken? Dan is het misschien niet de juiste match.
Loze beloftes en praatjes
Tijdens de trainingen is het super gezellig, maar wordt er eigenlijk niet echt getraind. En die resultaten komen echt vanzelf als je zo door blijft gaan! Leuk, maar je betaalt er waarschijnlijk flink voor. En als je geen resultaten haalt dan is een drankje met vrienden waarschijnlijk gezelliger, goedkoper en schiet je net zoveel mee op.
Een plan
Dit brengt mij ook tot mijn laatste punt. Zorg ervoor dat jouw trainer een duidelijk plan met jou maakt. Vraag naar zijn motivatie bij bepaalde keuzes en wees leergierig. Heeft hij hier geen antwoord op, dan valt hij vanzelf door de mand. En dit geldt dus ook voor wanneer je bij verschillende trainers binnen het zelfde bedrijf traint. Doet elke trainer zijn eigen ding? Of wordt door alle trainers hetzelfde plan en visie gevolgd?
Hier komen de bovenstaande punten allemaal in terug:
- Een duidelijk trainingsschema met achterliggende gedachte.
- Een plan om jouw voedingspatroon op een duurzame manier te verbeteren.
- Vaste meetmomenten om progressie te kunnen kaderen en eventueel jullie plan aan te passen.
- Betrokkenheid. Niet een uurtje trainen en doei tot volgende week. Nee iemand die je ECHT wilt helpen om jouw doelen te behalen.
- Een duidelijk plan met volledige transparantie.
Wil jij wél met en gecertificeerde personal trainer in Amsterdam aan de slag? Vraag dan HIER je gratis intake aan.