Blog & Events

Hoe houd ik mijn goede voornemens vol?

Begon jij vol goede moed aan je goede voornemens, maar ebt het doorzettingsvermogen langzaam maar zeker weg? Je bent niet de enige, maar je kunt er gelukkig wél wat aan doen om je doelen langer dan een maand na te streven.

“Dit jaar ga ik het anders doen.” is wat we vaak horen na de jaarwisseling: de welbekende goede voornemens. Dit is een mooi startpunt om te beginnen aan gezondere of betere gewoontes, maar hoe zorg je ervoor dat je ook voor een langere periode goed gemotiveerd blijft?

1. Goede voornemens? Maak ze SMART!

Wat wil je bereiken met je goede voornemens? Het is goed om hier eerst even goed bij stil te staan, alleen of bijvoorbeeld samen met je coach. Is je doel wel realistisch? Maak een lange termijn doelstelling, opgeknipt in korte termijn doelen en maak deze zo concreet mogelijk (SMART = Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden). Deze subdoelen maken je lange termijn doel behapbaar en zorgen er voor dat je snel succes behaalt.

2. Doorzettingsvermogen = key

Nu gaat het om doorzettingsvermogen en het maken van de juiste keuzes. Onderdeel van dit doorzettingsvermogen is prioriteit op voeding, beweging en mindset met betrekking op het te behalen doel. Het is belangrijk om je doorzettingsvermogen te omarmen en te zorgen voor een positieve mindset. Gedachten zijn vaak stuurbaarder dan je denkt. Stel je bent op een feestje: de wijn vloeit rijkelijk en de tafel staat vol lekkere, ongezonde hapjes. Je kan nu twee dingen denken, 1) ik vind het echt enorm vervelend dat ik niks mag en mijn leven is niet leuk, of 2) wat goed dat ik op dit moment de juiste keuze voor mijn lichaam maak en weer wat dichter bij mijn doel kom. Eyes on the prize!

3. Motiveer jezelf

Schrijf een brief aan jezelf waarom je deze goede voornemens opgesteld. Zit dat leuke jurkje niet meer lekker? Voel je je ongemakkelijk in de zomer als de shirtjes uit gaan? Ben jij snel buiten adem wanneer je met je kinderen speelt? Krijg je de boodschappen lastig naar derde etage? Hang deze brief op een plek waar je hem vaak ziet, zoals op je (koel)kast, naast je kapstok of op de gang. Hierdoor herinner je jezelf er dagelijks aan en zal het makkelijker worden. Lees deze brief even door wanneer je het wat moeilijker hebt, of merkt dat je aan het verslappen bent.

4. Be Happy

Zorg voor gezonde recepten. Luister naar je favoriete playlist als je gaat wandelen en betrek je omgeving bij je plan. Dit zorgt voor extra steun en motivatie. Beloon jezelf als je je korte termijndoel hebt behaald met bijvoorbeeld een lekkere gezichtsbehandeling, een nieuwe broek of iets anders waar je gelukkig van wordt.

5. Meten is weten

Door (elke dag) je voorgang bij te houden weet je precies waar je staat ten opzichte van jouw doel. Weeg jezelf bijvoorbeeld om de dag op een vast moment, of meet elke week je taille omvang op. Wees niet te streng voor jezelf wanneer het een keer wat minder gaat, het is nooit voor niets geweest. Pak de draad zo snel mogelijk weer op.

6. Zorg voor extra beweging

Als jij een hekel hebt aan hardlopen, ga dat dan vooral niet doen. Pak wat vaker de fiets of doe je boodschappen lopend. Kleine aanpassingen in je dagelijkse leven kunnen op de lange termijn al een groot verschil maken. There is no elevator to success, you have to take the stairs!

Wil je graag samen met een personal trainer in Amsterdam aan de slag gaan om jouw doelen te bereiken? Onze trainings- en voedingsexperts staan voor je klaar! 

Other stories you might like

5 tips tegen snoozen

Wat te doen tegen een winterdip?