Blog & Events

Interview: Marijn Brouwers

Voor Marijn Brouwers (41 jaar) is sporten een primaire levensbehoefte, net zo belangrijk als eten of slapen en hij doet dan ook vier (soms vijf) keer in de week aan fitness. Hij sport al sinds zijn zesde en kan zich ook geen leven zonder voorstellen. Door zijn werk als zanger en acteur heeft hij vaak te maken met onregelmatige werktijden en lange dagen, wij vroegen ons af hoe hij dit allemaal goed kan combineren en waarom sporten zo belangrijk voor hem is!

Sporten

Waarom sport je?
Eigenlijk om verschillende redenen. Allereerst houd ik van sporten omdat ik me er zo goed door voel. Zo vitaal, sterk en vol energie. Maar ik sport ook omdat ik het beeldhouwende aspect van fitness zo leuk vind. Je kunt door middel van oefeningen, en daarbij komend rust en eetpatronen, je lichaam vormgeven zoals jij dat mooi vindt. Afvallen, groter worden, spierballen kweken… Het kan allemaal. Ik wil al mijn hele leven 95 kilo wegen, 95 kilo spier. En soort van Romeinse held. Eigenlijk is het dus gewoon een hele pure vorm van…. tja.. ijdelheid.

 

Heb je altijd (veel) gesport?
Ik ben op mijn zesde begonnen met sporten (turnen) en heb dit tot mijn 17e heel fanatiek en op hoog niveau gedaan. Ik trainde zo’n 30 uur in de week en turnen was mijn lust en mijn leven. Toen ik naar de theaterschool ging, ben ik hiermee gestopt. Daar heb ik veel dans-, bewegings- en balletles gekregen en ik ben pas na mijn opleiding begonnen met fitness. Dit doe ik nu sinds 2001.

 

Hoe vaak sport je in de week en hoe ziet jouw trainingsschema er uit?
Voor dat ik bij Slim Living kwam trainde ik gemiddeld vijf keer per week. Soms vier, soms zes keer, achteraf bleek ook dat ik eigenlijk een beetje overtraind was. Toen ik bij Slim Living kwam heb ik eerst drie maanden ‘droog’ getraind, trainen om je vetpercentage te verlagen. Ik ging nooit meer dan vier keer per week trainen, waarvan één keer per week cardio. Daarnaast hield ik me volledig aan het voedingsschema van Bas en Xanthe.

Nu ben ik sinds vijf weken begonnen met ‘bulken’. Bulken houdt in vier keer per week zwaar trainen (elke trainingsdag een andere spiergroep) en eten. Veeel eten. Dat laatste kost me eigenlijk het meeste moeite omdat ik daar best het één en ander voor moet organiseren. Door middel van bulken word je breder; niet alleen je spieren worden groter maar ook je vetpercentage wordt hoger.

 

Hoe combineer je het sporten met je werk?
Momenteel ben ik op tournee met een theaterconcert. Daardoor ben ik veel op pad en soms laat thuis. Mijn leven is best onregelmatig, maar mijn trainingen plan ik altijd in iedere week. Ik train altijd twee keer per week met Bas en twee keer zelf. Iedere zondag maak ik samen met Bas een globaal schema van op welke dagen ik die week welke spiergroepen ga trainen. Daarnaast probeer ik ook altijd het eten een beetje vooruit te plannen. Ik kook meestal veel, zo dat ik nog wat maatlijden overhoud voor de dag er na. Ook bakken we regelmatig de ge-wel-di-ge gehaktbroden uit het Slim Living menu en is er inmiddels een hele keukenkast vol met potten eiwitten, weight gainers, flesjes eiwit en maatbekers.

Voeding

Wat ontbijt je meestal? En wat eet je als je weinig tijd hebt?
Meestal bak ik ‘s ochtends een soort van pannenkoek met zes eiwitten en twee hele eieren, havermout en soms een banaan. Het is om te zien een heel bouwwerk en heeft de dikte van een Perzisch vloerkleed… maar met appelstroop… is het heeeel smakelijk. In het begin moest ik wel een beetje wennen aan de flinke hoeveelheid maar nu gaat het perfect. Sterker nog, twee uur later eet ik vaak al weer een bak kwark.

 

Wat is je favoriete gezonde gerecht?
Mijn favoriete gezonde gerecht komt uit het Slim Living-menu. Ik vind de kip fajitas met zuurkool en avocado, gerold in Romana sla bladeren echt DE verassing van 2016. Zo smakelijk, gemakkelijk en ook nog supergezond!

 

Wat eet je voor het trainen?
Ik zorg dat ik altijd heb gegeten voor een training, maar wel ruim van te voren. Een uur is dan eigenlijk al te krap, liever 90 minuten. Meestal is het iets simpels zoals een bord Brinta of kwark met havermout.

 

Gebruik je ook supplementen? Zo ja, welke en met welk doel?
Jaaaa supplementen! Ik vind supplementen altijd goed werken en smakelijk. Ik gebruik vooral eiwitten eigenlijk en sinds een paar weken ook weight gainers. Ik vind eiwit shakes altijd lekker, eigenlijk omdat het een soort verantwoorde milkshake is. Ik drink dagelijks (en dit is een tip!) een shake gemaakt van: sojamelk, eiwitpoeder smaak banaan, één banaan, één schep havermout en één eetlepel pindakaas.

 

Hoe doe je het met eten als je veel onderweg bent / een drukke werkdag hebt?
Ik probeer mijn eten altijd goed voor te bereiden, maar dat lukt niet altijd. Daarom heb ik nu sinds kort weight gainers gekocht. Dat is voor als ik echt geen tijd heb om fatsoenlijk eten te maken. Zo krijg ik in ieder geval voldoende eiwitten en koolhydraten binnen.

Het is trouwens wel goed om even te zeggen dat hoe ik nu eet en train alleen voor de bulk fase is. In deze bulk fase gaat het er om zoveel mogelijk kilo’s aan spiermassa te kweken. Over een tijdje gaan we dan een nieuwe fase in.. de cut-fase… Daarvan is het doel om alle spieren zoveel mogelijk te behouden, maar het aangekomen vet te verbranden. Dan zal zowel mijn eetpatroon als mijn trainingsschema weer veranderen en word ik uiteindelijk een Romeinse held. Dat is in ieder geval de bedoeling. Beeldhouwen dus 😉

Lifestyle

Hoe laat ga je slapen en hoeveel uur slaap je gemiddeld per nacht?
Ik ga meestal tussen 23:00 en 00:00 naar bed en sta dan om 7:00 weer op. Behalve als ik ‘s nachts laat thuis kom van een voorstelling, dan sta ik wat later op. Maar meestal ga ik uit van 8 uur slaap.

 

Ben je tevreden met je huidige levensstijl, of zou je nog wat willen veranderen?
Ik ben heel tevreden met mij levensstijl nu. Sporten, trainings- en eetschema’s geven mij een structuur en houvast. Ik krijg er discipline van en daar krijg ik vervolgens weer energie van.

 

Soms zou ik van alles nog wel een stapje meer willen. Dan zou ik niet twee, maar vier keer in de week met Bas personal training willen doen..( Bas is naast de kip fajitas ook DE vondst van 2016) en ik zou een personal voedingsassistent willen… Iemand die al mijn eten coördineert, maakt en me ook op tijd te eten geeft. Een soort van luiheid en comfort binnen mijn strakke schema. Dat zou ik best relaxed vinden. Een beetje leven zoals ik denk dat een topsporter leeft… Dat zou ik nog wel een gave leefstijl vinden.

 

Wat is je beste tip voor een gezond leven?
Ik ben zelf een doener en daar geloof ik ook in; in doen en bewegen. Van dingen doen krijg je energie en er te lang over na denken kost energie. Mijn beste tip: Kom in beweging! Ook als je even geen zin of energie hebt. Je zult zien dat je door iets te doen, altijd beloont wordt met een lekkere dosis energie, een voldaan gevoel en wellicht… de tevredenheid met een door-jou-zelf-vorm-gegeven-lichaam.

Website: www.marijnbrouwers.nl

Other stories you might like

Trainen tijdens je zwangerschap, juist wel!

Strength training for women