Blog & Events

De invloed van roken op sporten

Dat roken niet gezond voor je is, dat weten we allemaal eigenlijk wel. Je huid wordt dof, je hebt vaak een naar hoestje en het heeft een heel (héél) negatief effect op je gezondheid. Maar wat is eigenlijk de invloed van roken op sporten en je sportprestaties?

Wanneer je aan het sporten bent staan je longen als het ware ‘extra’ open, omdat het zo veel mogelijk zuurstof nodig heeft om te kunnen bewegen en op adem te blijven. Maar hierdoor komen schadelijke stoffen zoals teer ook extra hard binnen tijdens het roken (of meeroken). Tijdens krachttraining hebben je spieren veel zuurstof nodig om kracht te kunnen zetten. Maar door de koolstofmonoxide die in sigaretten zit hebben je longen meer moeite met het opnemen van zuurstof. Het zuurstofgehalte in je bloed neemt af, waardoor je minder energie hebt en minder zwaar kan trainen dan wanneer je niet zou roken.

Daarnaast stijgt door de nicotine je hartslag en vervolgens ook je bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk zorgt er weer voor dat er minder bloed door je lichaam stroomt en je eerder vermoeid bent. Omdat de celgroei wordt verminderd en de opname van voedingsstoffen beperkt, zal het langer duren voor je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Sporten en roken gaat dus niet hand in hand, en de invloed van roken op sporten is niet echt positief… Maar met regelmaat sporten kan wel een goede motivator zijn om te stoppen met roken! Maak een verplicht trainingsprogramma voor jezelf en hou goed je resultaten van iedere oefening bij. Of kies ervoor om te trainen met een personal trainer. Door een vast trainingsschema te maken en je progressie bij te houden, zal je vanzelf ook gaan merken dat het roken iets is dat je progressie tegenhoudt. Je bent niet met maximaal effect aan het trainen en als je echt resultaat wil behalen dan zal stoppen met roken je zeker daarbij helpen!

Other stories you might like

Finding the right balance with your meals

Is hummus gezond? Slim Living zocht het uit!