Blog & Events

Is hummus gezond? Slim Living zocht het uit!

Een kort antwoord op de simpele vraag “Is hummus gezond?”: Mwoah, op zich wel. Het langere antwoord ligt wat gecompliceerder, maar hier komt ‘ie dan:

Als je vetmassa wilt verliezen, moet je lichaam zich in een energietekort (= meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt) bevinden. Omdat hummus redelijk wat calorieën bevat, kan dit dus op het moment dat je hier veel van eet wat lastiger worden. Dat maakt hummus echter niet meteen een ongezond product. Het zit namelijk vol met vezels, onverzadigde vetten en het smaakt ook nog eens lekker!

Wat is gezond?

Hoewel je dus ‘gezond’ aan het eten bent, kan je alsnog snel veel calorieën binnenkrijgen. Maar, wat is “gezond” eigenlijk? De meeste mensen definiëren iets als gezond als het 1) groenten bevat, 2) uit de natuur komt en 3) een positieve invloed heeft op de menselijke gezondheid. Een proces dat sterk samenhangt met het laatste punt is vetverlies. Op het moment dat er bij (veel) overgewicht vet wordt verloren, worden er processen in het lichaam in gang gezet die je gezonder maken, er voor zorgen dat je minder snel ziek zal worden en kunnen sommige gezondheidsproblemen zelfs helemaal verdwijnen wanneer er genoeg vetmassa wordt verloren!

Maar... is hummus gezond?

Terug naar de hoofdvraag: is hummus gezond? Enerzijds bevat het veel vezels en onverzadigde vetten, anderzijds bevatten veel soorten hummus ook veel calorieën. Als je graag wilt afvallen (= vet verliezen), dan moet er op de calorieën worden gelet. Er moet minder worden gegeten dan dat er wordt verbrand op een dag om vetmassa te verliezen. Maar moet je de volgende keer dat je in de supermarkt bent nou snel doorlopen langs het hummus-schap, of kan toch een bakje meenemen? Onze tip: kies degene met de minste calorieën. Kijk hiervoor naar de calorische waarde per 100 gram, en houd de volgende vuistregel in gedachte: bevat een product meer dan 100 kcal per 100 gram? Dan is het voor vetverlies waarschijnlijk niet de beste keuze. 

Choose wisely

Al snel zul je er achter komen dat er een groot verschil is tussen calorieën in de verschillende soorten hummus. De waarden tussen de soorten lopen tussen de 105 en de 300 kcal per 100 gram. Welke zijn de beste keuzes van de soorten die je hier ziet afgebeeld? De hummus gegrilde groente van Albert Heijn bevat hiervan de minste calorieën (105 kcal / 100 gr), gevolgd door de hummus avocado (135 kcal / 100 gr) samen met de klassieke (110 kcal / 100 gr). Let hierbij wel op dat “klassiek” niet hetzelfde is als “naturel”, want de naturel hummus van Albert Heijn bevat ineens weer 205 kcal per 100 gram!

Maak slimme keuzes

De soorten die je hierboven ziet afgebeeld lopen allemaal van de 250 tot 360 kcal per 100 gram. Dat is dus 2.5 tot 3.6 keer zo veel als de hummus gegrilde groente in het borrelhapjes-vak van de Albert Heijn…

 

Dus terwijl jij denkt: “Waarom val ik niet af, ik eet toch gezond?!?” hangen deze keuzes niet alleen samen met of iets gezond is, maar ook met het maken van de juiste (slimste) keuzes binnen productgroepen.

 

Spoiler: de biologische hummus van Albert Heijn bevat maar liefst 255 kcal per 100 gram. Dat is 2.5 keer (!) zo veel als de hummus gegrilde groente.

Takeaways

De ene keuze is de andere niet, en zeker niet op het moment dat je probeert vet te verliezen en op je calorieën wilt letten. Blijf scherp, check de calorische waarde op de verpakking en denkt hierbij aan:

  • Bevat een product meer dan 100 kcal per 100 gram? Dan is het voor vetverlies misschien niet de beste optie.
  • Welk product bevat de meeste vezels? Dát product is veelal een slimmere keuze. Foute keuzes bestaan namelijk niet, minder slimme wel.
  • Praktische tip: Eet de helft van een bakje (gegrilde groente) hummus met 300 gram wortelen. Je krijgt dan ongeveer 225 kcal binnen en maar liefst 13 gram vezels; dat vult je wel voor even 😉

Voor ons is het belangrijk dat jij je ook bewust wordt van je lifestyle buiten de gym. Het begrijpen waarom je bepaalde dingen doet en hoe jouw keuzes en drijfveren worden beïnvloed.

Wil jij bewuster worden van je voeding en lifestyle? Onze personal trainers helpen je graag. 


Other stories you might like

Spinach and haloumi salad

Spinaziesoep met feta