Blog & Events

Voordelen van “Dry January” op een rijtje

Een aantal van onze trainers en cliënten zijn het nieuwe jaar begonnen met, het inmiddels steeds populairder wordende, “Dry January”: een maand zonder alcohol. Daar waar de dagen in december bij de meesten worden ingevuld met borrels en diners, kan het zeker geen kwaad om hier even extra bij stil te staan. Wat voor rol speelt alcohol in jouw leven? En wat voor invloed heeft alcohol op je lijf en je sportprestaties? B-One zocht het voor je uit.

We beginnen met een aantal feiten. In 2019 ondervonden de mensen die meededen aan Dry January de volgende voordelen:

  • 62% voelde zich fysiek fitter
  • 55% sliep beter en voelde zich beter uitgerust
  • 32% van de deelnemers was extra gewicht verloren

Nooit meer drinken..?

We gaan je niet vragen om alcohol voor altijd te laten staan, maar het idee van Dry January is dat je stilstaat bij en bewust wordt van je drinkgedrag. Door een maand niet te drinken, leer je om makkelijker “nee” te zeggen tegen alcohol; je bewijst aan jezelf dat je ook zonder alcohol een leuke avond kan hebben waardoor je gedurende het jaar zal merken dat “nee” zeggen makkelijker is dan het lijkt, en je ook best eens een rondje kan overslaan. Daarnaast word je metaal fitter en scherper en zal je ook aan je bankrekening merken dat je wat drankjes laat staan… pure winst is dat!

Alcohol en sportprestaties

Maar wat doet alcohol met je sportprestaties en je herstel? Het is algemeen bekend dat alcohol een schadelijke invloed heeft op het lichaam. Maar hoe kenmerkt zich dat in de praktijk? Het drinken van alcohol heeft de volgende gevolgen voor je lijf;

 

  • Minder energie. Alcohol maakt je moe. Het lichaam moet herstellen van het drinken van alcohol. Het lichaam geeft voorrang aan het afbreken van alcohol in plaats van andere schadelijke stoffen. Met name de lever heeft hier last van. Het verstoord de verbanding van koolhydraten en je bloedsuiker niveau daalt drastisch waardoor je meer zin krijgt om te snoepen.
  • Uitdroging. Iedereen heeft wel eens midden in de nacht aan de kraan gehangen. Alcohol droogt je lijf uit. Met het verlies van dit vocht gaan ook mineralen en vitaminen verloren. Extra zonde dus! Tips nodig om goed te blijven hydrateren?
  • Sneller overgewicht. Het drinken van alcohol zorgt voor lege, extra calorieën. Ook de snacks tijdens, of na, het drinken zorgen er vaak voor dat je over je caloriebehoefte heen gaat.
  • Alcohol kan je negatief maken. Overmatig alcohol gebruik kan leiden tot sombere gedachten. Ook kan je onder invloed van alcohol dingen doen of zeggen waar je later spijt van krijgt omdat het grenzen en remmingen weg neemt.

Conscious personal training

Bij B-One geloven we in onze unieke aanpak van personal training. Want sporten betekent goed voor jezelf zorgen. Dit gaat veel verder dan alleen tijd doorbrengen in de gym. Voor ons is het belangrijk dat jij je ook bewust wordt van je lifestyle buiten de gym. 

Plan je intake

Other stories you might like

Havermout pannenkoekjes

Wat te doen tegen een winterdip?