Blog & Events

Waarom water drinken zo belangrijk is

We weten allemaal wel dat water een van onze belangrijkste benodigdheden is. Sterker nog, zonder H2O kun je maar een paar dagen overleven. Dat is natuurlijk wel heel extreem, maar er zijn genoeg mensen die te weinig drinken. Waarom is genoeg water drinken zo belangrijk voor je lichaam? En wat is de link met afvallen?
Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Met name onze spieren (65-75%) en ons bloed zijn hier verantwoordelijk voor. Hierdoor speelt water in ons lichaam een belangrijke rol. Daarnaast zorgt water ervoor dat de afvalstoffen in je lichaam worden afgevoerd en stimuleert het je stofwisseling enorm.

Afvallen, aankomen en je brein

Bij een gezond persoon kan de stofwisseling zelfs tot 30% toenemen door meer en op een betere manier te drinken. Een ‘simpele truc’ dus als je bezig bent om af te vallen. Water bevat geen calorieën, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je vetpercentage stijgt. Je totale lichaamsgewicht kan echter wel wat stijgen als je meer gaat drinken, maar dit vocht wordt ook weer afgevoerd dus gewichtstoename zal tijdelijk zijn.

Water heeft daarnaast veel invloed op de werking van je brein. Dit is logisch, als je bedenkt dat ongeveer 80% van de hersenen uit vocht bestaat. Als je goed gehydrateerd bent, zal je reactiesnelheid veel beter zijn, en zal je minder last van vermoeidheid en hoofdpijn hebben. Naast dat je er met één glas voor kunt zorgen dat je uit je middagdipje komt, kan ditzelfde glas er ook voor zorgen dat je alerter bent. Essentieel voor tijdens werk dus. Een klein beetje uitdroging kan er al voor zorgen dat je moeite krijgt met focussen.

Hoeveel water moet ik per dag drinken?

Benieuwd naar hoeveel water je op een dag minimaal zou moeten drinken? Een richtlijn voor de hoeveelheid water wat geadviseerd wordt kan je berekenen met de formule van Charles Poliquin. Hij is een gerenommeerd en wereldbekende fitnesstrainer en adviseert deze formule: 

Je lichaamsgewicht maal 0,44 gedeeld door 10 = liter water per dag. 

Weeg je 80 kilo, dan is de som: 80*0,44/10 = 3,5 liter per dag. Hierbij is geen rekening gehouden met de temperatuur buiten of sportactiviteiten.

Tips:

  • Start de dag met 3 glazen water, routines zijn shortcuts voor je lichaam. 
  • Zorg dat je een flinke waterfles hebt van bijvoorbeeld één liter en vul deze drie keer per dag, zodra die derde fles leeg is weet je dat je (bijna) goed zit.
  • Zet een water-reminder in je telefoon om jezelf te helpen herinneren te drinken.
  • Uitgekeken op water? Gooi er vooral wat fruit, komkommer, of kruiden zoals munt in, om het wat interessanter te maken.
  • Bezig met afvallen? Drink één of twee glazen voor het eten. Hierdoor krijg je sneller een verzadigd gevoel, eet je minder en verlies je makkelijker gewicht.

Hoeveel water heb jij vandaag al gedronken? Proost!

Meer tips over voeding en fitness? Volg ons op Instagram voor meer gezonde recepten, workouts en tips & tricks. Daarnaast kun je altijd een berichtje sturen om de mogelijkheden te bespreken voor personal training in Amsterdam en een op maat gemaakt trainings- en voedingsschema.

 

Het volledige interview met Bas over hydrateren vind je op de website van Manners

Other stories you might like

Spinaziesoep met feta

ADE Survival Guide: never ending party