Blog & Events

Het verzadigend effect van verschillende calorieën

Clean vs. flexible food

Je lichaam herkent voedsel als calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten, maar niet zoiets als “goed” of “slecht”. Te veel kip en broccoli hebben hetzelfde vet resultaat als een calorieoverschot aan ijs en chocolade; je krijgt meer binnen dan je nodig hebt en komt dus aan in gewicht.

Met dit in je achterhoofd is een goede vervolgvraag: is er ooit iemand die 10 broccoli-stronken op eet? Is er iemand die zegt: “Ik begon aan één broccoli maar ik kon toen NIET meer stoppen met eten!”. Het antwoord hierop is (natuurlijk) nee. Dat komt omdat broccoli verzadigend is, op een gegeven moment zit je vol. IJs en chocolade doen dat in veel mindere mate.

Wat weegt meer? 100 kilo aan stenen of 100 kilo aan veren?

Zei jij stenen? Denk dat nog even een keer goed na. Het gaat namelijk om het gewicht, niet om de grootte van de objecten. Je hebt gewoonweg véél meer veren nodig dan dat je stenen nodig hebt. Zo is het met calorieën ook (grofweg). Waar wordt een persoon dikker van? Van 1800 kcal uit ‘clean eten’ (zoals een stuk kip) of uit 1800 kcal uit ‘junk food’ (zoals een KitKat)? Het antwoord op de vraag is ongeveer hetzelfde als bij de stenen en de veren. Het is hetzelfde!

 

Dit gezegd hebbende moet daar wel een aantal kanttekening bij worden geplaatst. Bewerkte producten zoals KitKats worden heel makkelijk door ons lichaam opgenomen, waardoor het verzadigend effect ervan vrij laag is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een appel, dat moet ons lichaam zelf helemaal verteren. Het extra energiegebruik dat nodig is voor het verteren en absorberen van voedsel heet het Thermische Effect van Voedsel. Bij bewerkte producten (grofweg alles wat uit een pakje komt) heeft een fabriek al een groot deel van die verwerking voor ons lichaam gedaan, waardoor het dus minder verzadigend is en je er makkelijk meer (of te veel) van eet.

Clean en junk calorieën

Dus hoewel een calorie dus in feite een calorie is, is het effect van een ‘clean’ calorie en een ‘junk’ calorie toch anders. Calorieën uit fruit en groenten zijn heel verzadigend, waardoor je hier automatisch minder van zal eten in vergelijking met hetzelfde aantal calorieën als een zakje snoep. Één KitKat (4 van die kleine koekjes) zijn ongeveer 218 calorieën, dat staat gelijk aan 800 gram broccoli (3,5 stronk), moet jij eens raden waar je het langst verzadigd van bent 😉

Daarnaast is je gezondheid altijd prioriteit. Niemand heeft ooit slechtere resultaten gekregen door “meer” gezond te zijn. Leg de focus daarom op je gezondheid en geef je lichaam wat het écht nodig heeft. Dit zijn groenten, fruit en zo veel mogelijk onbewerkt voedsel (alles wat groeit en bloeit).

Neem een kijkje op ons Instagram-account voor meer tips en tricks, of als je op zoek bent naar een persoonlijker advies, plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in om de mogelijkheden van personal training in Amsterdam te bespreken

Other stories you might like

Hoe herken je een slechte personal trainer?

Weerstand verhogen, hoe pak je dit aan?