Blog & Events

Waarom is kauwen belangrijk?

Tijd nemen om te eten is niet alleen goed om te onthaasten, het is ook ontzettend goed voor je spijsvertering. We zijn vaak zo druk dat we ‘even snel’ wat eten en onze lunch of diner in drie happen naar binnen werken. Hierdoor slaan we vaak een belangrijk onderdeel van het eten over; het kauwen!

Door goed te kauwen en het aanmaken van speeksel worden voedingsstoffen makkelijker opgenomen en afgebroken, waardoor het voor je maag een stuk makkelijker wordt om je eten te verteren. Daarnaast geven de hersenen dankzij het kauwen een seintje aan je spijsverteringsstelsel, waardoor het zich kan voorbereiden op de komst van voedsel.

 

Vervolgens duurt het nog ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het verzadigingshormoon aanmaken, dus door langzamer te eten hebben je hersenen genoeg tijd om dit hormoon aan te maken. Hoe sneller je eet, hoe minder tijd je hersenen hebben, hoe groter de kans dat je meer eet dan eigenlijk nodig is!

Maar dit geldt ook voor je drinken! Wanneer je een smoothie maakt en deze dan in één keer naar binnen klokt, is dat eigenlijk zonde van het werk. Shakes en smoothies kun je het best even in je mond rondspoelen en ‘er op kauwen’, zodat je je lichaam het signaal geeft dat het moet gaan werken en voedingsstoffen uit je drinken moet gaan halen!

 

En daarom zegt Bas altijd; ‘Eet je drinken, drink je eten.’ 😉

Meer tips over een gezonde leefstijl of zoek je hulp om dit te realiseren? Onze personal training kan hier uitkomst bieden.

Other stories you might like

Tips voor een gezonde barbecue

Sweat, support, and celebrate Pride at our Pre-Pride Workout Event