Blog & Events

Interview: Jessey Anthony Voorn

Jessey (26 jaar) is professioneel basketballer en speelt bij ZZ Leiden en in het Nederlands team. Daarnaast kan je hem vinden in de sportschool én doet hij aan boksen in de vakantieperiodes van het basketbalseizoen. We vroegen ons af hoe het is om topsporter te zijn, wat sporten voor hem betekend en hoe een dag uit zijn leven er uit ziet, genoeg reden voor een interview dus!

Sport

Heb je altijd (veel) gesport? En deed je aan een sport toen je jonger was? Welke sport?
Ik ben opgegroeid in een sportcultuur; mijn vader is professioneel bokser geweest, dus sport heeft altijd een grote rol gehad bij ons thuis. Ik heb op jonge leeftijd leren boksen en ik heb ook aan judo gedaan. Toen ik 10 jaar oud was ben ik begonnen met basketbal, dat doe ik dus al weer 16 jaar, dus ik kan wel zeggen dat ik altijd een sportjongen ben geweest!

 

Waarom sport je?
Ik hou sowieso heel erg van mijn sport basketbal, maar ook van de voldoening die je hebt als je klaar bent met sporten vind ik heerlijk. Dat gevoel dat je alles gegeven hebt en je fit voelt vind ik erg verslavend.

 

Hoe vaak sport je in de week en hoe ziet jouw trainingsschema er uit?
Ik train twee keer per dag, maandag tot en met vrijdag, vervolgens speel ik zaterdag een competitiewedstrijd en ben ik zondag vrij. Af en toe speel ik op zondag en dan ben ik maandag vrij. Onze trainingen bij basketbal zijn vrij intensief, we trainen twee uur in de ochtend (van 10.00 tot 12.00) en daarna nog twee uur in de late middag (van 16.00 tot 18.00). ‘s Ochtends werken we aan voornamelijk aan individuele technische vaardigheden en en in de middag is het een training voor het team.

 

Hoe is het als ‘sporten’ je werk is? Denk je dat je sporten op een andere manier beleeft dan mensen die ‘recreatief’ sporten? En wat doe je als je geen zin hebt om te trainen? 
Het is werkelijk een blessing dat ik van mijn hobby mijn baan heb kunnen maken! Basketbal is mijn leven en heb hier veel voor moeten opofferen, voornamelijk tijdens mijn jeugd, maar dat is ook de enige manier waarop je de top kàn halen.

 

Voor mij is sporten wel anders dan voor iemand die recreatief sport en dat moet ook wel vind ik. Het is mijn werk en falen is daarbij geen optie. Natuurlijk is dat ook een persoonlijk geval, want ik ken ook mensen die recreatief sporten en super gefocust zijn op het halen van hun doel en er ook alles voor doen om dit te bereiken. Het maakt denk ik ook niet veel uit, zolang een mens maar beweegt zeg ik altijd!

Omdat mijn sport mijn werk is kan ik niet een training overslaan op het moment dat ik geen zin heb, maar ik ben ook een mens en natuurlijk heb ik ook wel is een dag dat ik geen zin heb om te trainen. Juist op die momenten ga ik tijdens de training een stapje verder en denk ik aan mijn voorbeelden Michael Jordan, Kobe Bryant en Muhammad Ali. Zij zouden nooit een dag overslaan of niet alles geven tijdens een training, dus waarom zou ik dat wel doen? Ik moet zeggen, dit helpt me wel altijd haha! Ik weet waar ik voor train en aan het eind van de week staat er weer en wedstrijd op me te wachten, door altijd alles te geven weet ik dat zo hard heb gewerkt als ik kon en dat geeft me nog meer zelfvertrouwen.

Voeding

Wat ontbijt je meestal? 
Ik eet meestal muesli met fruitsap en een banaan of een kleine maaltijd zoals pasta of een gebakken rijst met kip (typisch Surinaams om warm te eten in de ochtend haha).

 

Wat is je favoriete gezonde gerecht?
Tonijn-maaltijdsalade. Verder eet ik heel veel verschillende pasta’s en kip.

 

Wat eet je voor en na het trainen?
Voor een training probeer ik altijd meer koolhydraten binnen te krijgen dus eet ik zoiets als pasta kip-pesto, maar dan met niet te veel vlees en met wat meer pasta voor mijn energielevel. Na een training probeer ik juist wat meer eiwitten en groentes te eten. Koolhydraten zijn hier alsnog erg belangrijk voor mij, omdat ik heel veel calorieën verbrand. Over het algemeen eet ik voornamelijk veel Italiaans, Surinaams en oosters (Indonesisch Thaise)

 

Gebruik je ook supplementen? Zo ja, welke en met welk doel?
Yes, ik gebruik Whey Protein shakes, visolie, calcium en vitamine D tabletten. Ik heb deze aanvulling nodig en heb dit met een voedingsdeskundige doorgenomen. Topsport is eigenlijk niet heel gezond, je loopt namelijk constant het gevaar dat je blessures oploopt of je spieren afbreekt in plaats van opbouwt wanneer je niet de juiste hoeveelheden voedingstoffen binnen krijgt.

 

Hoe belangrijk is het om goed te eten naast het sporten? 
Ik werk in principe vier uur per dag, dus heb altijd genoeg tijd om te eten. Maar ik kan me voorstellen dat dit voor veel recreatieve sporters moeilijker is qua tijd in combinatie met hun baan. Mijn advies aan deze sporters: MAAK TIJD OM GOED TE ETEN! Als je een uur in de sportschool heb gebikkeld en je eet na de training niet of pas twee uur later, heb je letterlijk voor niks getraind.

Lifestyle

Hoe laat ga je slapen en hoeveel uur slaap je gemiddeld per nacht?
Ik probeer altijd voor 00:00u naar bed te gaan, zodat ik mijn minimale acht uur slaap heb. Op dagen dat ik merk dat ik meer rust nodig heb en ga ik om 23:00u naar bed. Ik probeer hierbij goed naar mijn lichaam te luisteren.

 

Ben je tevreden met je huidige levensstijl, of zou je nog wat willen veranderen?
Ik ben zeker tevreden met mijn huidige levensstijl, het kan altijd beter natuurlijk maar ik ben over het algemeen tevreden.

 

Wat is je beste tip voor een gezond leven?
Ik geloof heel erg in een goed evenwicht in het leven, dus bijvoorbeeld niet alleen maar gezond eten of elke dag extreem veel sporten. Je kan ook af en toe iets lekkers eten dat misschien iets minder gezond is, maar dat hoeft niet meteen heel slecht te zijn (ik heb het niet natuurlijk niet over fast food). Probeer te zoeken naar de beste balans van je sociale leven, sport en werk of studie.

Instagram: @jesseyanthony

Other stories you might like

Weerstand verhogen, hoe pak je dit aan?

Training during Ramadan